Kincset találtunk - Furutech a neve

Kábel és csatlakozó teszt

Évekkel ezelőtt teszteltünk gitárkábeleket, amely a következőképpen történt: stúdióban, "laboratóriumi" körülmények között felvételeket késztettünk, ebből a hang minőségére kaptunk választ, illetőleg arra, hogy mennyire mikrofoniásak, majd megpróbáltuk őket lerombolni és elpusztítani. Olyan eszközökkel történt a kínzás, amely valójában is megeshet egy kábellel: taposás, rackszekrény áttolása a kábelen, sör, Coca Cola (nagyon pusztító), víz, por, néhány csomó elkészítése, feszítés, ütés, tépés, rángatás, végül a dugó kézzel való elhajlítása. Ami mindezt túlélte azt megtartottuk, azóta is használjuk.

Itt a végeredmény:
1. Furutech
2. Evidence
3. Elixir
4. Cordial

Az alábbi kábelek voltak teszten: Fender, Klotz, Evidence, Elixir, Cordial, Furutech, Laboga, George L's, Snap Jack.
Különböző kategóriájú kábeleket szedtünk össze, gyakorlatilag mindent, ami a piacon található és a nép vásárolja. Összehasonlítottunk a legolcsóbbat, azt a kábelt, amit a gitár mellé csomagolnak az Evidence-szel, amiből 4 méter 30 000 Ft körül van. Kíváncsiak voltunk a különbségekre, vajon mennyibe kerül nekünk, ha egy nagyon jó kábelt akarunk, érdemes-e több tízezret elkülöníteni erre, vagy vehetünk egy középkategóriásat is, ami éppen annyira megfelelő lesz, különösen színpadon, ahol a hang a hangszertől a hallgató füléig számtalan ponton megy át, a kábel lesz ebben az esetben az egyik legkisebb befolyásoló láncszem.

De térjünk vissza a top 4 kábelhez! Elterjedt tény, hogy a jó kábelt Neutrik dugóval kell szerelni, mert az robosztus, jó minőségű és időtálló, tehát a legjobb megoldás. Az Elixir kábelen a gyártó saját jack dugója volt, azt a használat után másfél évvel le kellett vágni róla mert egyszerűen elferdültek és kilazultak, majd Neutrikra cserélve azóta is zseniálisan működnek. A Cordial aránylag vékony kábel, Neutrikkal szerelve, karcsúsága miatt több figyelmet igényel, hangja viszont kifogástalan. Az Evidence hangban mindent visz, de miután tömör réz van benne, alig feltekerhető, színpadon david gilmourosan használható csak, magyarán ne ugrálj, ne forogj, ne mászkálj, mert írtó nagy pácban leszel, ha a kábel rád tekeredik, vagy csak annyira felkunkorodik, hogy le kell állni kiegyenesíteni.

A Furutech brutál robosztus jackdugó évi 280 koncertet visel 5 éve és stúdióban is dolgozik. A 6 méteres kábelre újra felfigyeltünk, mert mikrofonkábelek tesztelését tervezzük az épülő stúdiónkhoz és elkezdtünk tájékozódni, mit javasol a szakma és mit tudunk tesztelni, ami könnyedén hozzáférhető, nem kell Németországba utaznunk érte. Elővettük a régi felvételeket és meghallgattuk, hogy a 3 méteres Evidence és a 6 méteres Furutech között milyen különbséget hallunk. Fontos tudni, hogy a kábel annál jobb, minnél rövidebb, hiszen hosszú jelúton több zajt vesz fel. Az Evidence hangja hajszálnyival részletesebb, bár fele olyan hosszú, azonban nekünk nem lesz jó, mert annyira merev, hogy a mikrofonokat forgatja az állványban. Bosszantó és még nagyon drága is. Evidence kábelt akkor vennék, ha olyan stúdióban rögzítenék, ahol a felvétel minden láncszeme a legjobb minőségű, azaz az akusztikától a hangszeren és a hardvereken keresztül a hangmérnökig, de valójában akkor sem, mert mindez csak akkor lesz a végeredményben is tökéletes, ha a gitáros, azaz én, úgy játszom, mint David Gilmour, Steve Vai vagy Pat Metheny. Amennyiben ez is stimmelne, az Evidence kábelre Furutech jacket szerelnék...


Az 5 éve napi munkában lévő Furutech és Neutrik csatlakozót nézegetjük. A Furutech egészséges, a Neutrik már fáradtabb benyomást kelt, haldoklik. Tisztán látszik, hogy a Furutech tartósabb, többet bir. 5 év után újra rombolunk, most módjával. A legkegyetlenebb gyilkos a kóla. A legapróbb réseken keresztül is bejut bármilyen készülékbe, amit eltávolítani gyakorlatilag lehetetlen. A kólateszt egyértelmű győztese is a Furutech, amiről eddig a szakma nem is igazán vett tudomást. Még egy kicsit feszegettük, rángattuk, de elpusztítani nem sikerült.. Sőt, használjuk tovább. Hozzáteszem, hogy a kábel az 5 éves igénybevétel ellenére sem szakadt meg, de erről maj később... A Neutriknak viszont annyi.

Utánanéztünk a Furutech cégnek. Véletlenek nincsenek, a cég japán, 1988 óta gyártanak kábeleket és csatlakozókat, leginkább az audió világában ismertek, ott egyértelműen a high-end képviselői. Szerencsénk, hogy a Magyarországon széles körben elterjedt hifisták körében legenda, így a forgalmazása is évek óta kiszámíthatóan megoldott. A mi kincsünket is beazonosítottuk az FP703G nevet viseli, 24K aranyozott mono jack dugó, (Alpha eljárással kezelt réz érintővel). PBT üvegszálas fémháza van, aminek ezáltal súlya is, forrasztással szerelhető 4-8 mm-es kábelhez. Méretek: Ház: 17.8± 0.1mm átmérő x 65.8mm± 0.1mm, teljes hossz 97.3mm± 0.1mm. Paramétereit tekintve is megfelel, ára ugyan magasabb a Neutriknál, de ebben az esetben megéri drágábbat venni. A színpadon, effektekkel felfegyverkezve a kábel maga lehet a boldogság, ezt mindenki tudja, akinek történt már élesben kábel vagy csatlakozó okozta színpadi búgása, elnémulása, csattanása, vagy puffanása. Mondjuk szóló előtt...
Összegezve tehát: jó a Neutrik, de sokkal jobb a Furutech. A stúdióinkban Furutech csatlakozók lesznek. Eldöntöttük.

Mentés

Mentés

Mentés

Tags: ,