Steinberg UR28M hangkártya teszt

Egy mini stúdió otthonra

A Steinberg UR-szériájának egyik legnagyobb és funkcióit tekintve a legtöbbet tudó hangkártyája az UR28M. Otthoni project stúdiókhoz ajánlják és az elvárható funkciókat hozza is, sőt más termékeknél talán nem megszokott, de praktikus monitorvezérlési lehetőségeket is kínál. Árkategóriájában igen kellemes meglepetés.

ur28m.jpg

A hardvert a Yamaha gyártja és a készülék természetesen maximálisan együttműködik a Steinberg szoftverekkel. Vásárláskor mellékelnek is hozzá egy Cubase AI verziót, ami otthoni kis projektekhez remekül használható, de ha nem lenne elegendő a 32 audió és 48 MIDI csatorna, akkor egy kis befektetéssel upgradelhető a program az Elements verzióra, ami 48 audó és 64 MIDI csatornát képes kezelni. És mindezt legálisan, megfizethető áron.

A hangkártya USB 2 porton csatlakoztatható a számítógéphez és egyszerű installálást követően azonnal használható. Az UR28M maximálisan 96 kHz mintavételen és 24 bit felbontással tudja kezelni a hanganyagokat. Ez ebben a kategóriában tökéletesen elegendő. A hangkártya funkciói nagyszerűen használhatók egy otthoni project stúdióban és praktikus lehetőségeket is kínál.

ur28m_setup_image_13.jpg

Kettő mikrofon és vagy kettő hangszer vonal bemenettel rendelkezik és két normál vonal jel fogadására alkalmas. Egy kellemes lehetőség a 2TR bemenet. Erre 3,5 mm-es Jack dugóval külső jelforrást csatlakoztathatunk. Egy külső lejátszót vagy akár a számítógép másik hangkártyájának kimenetét. Így minden egy kimeneten szólalhat meg. Ennek a bemenetnek a jele nem rögzíthető, csak lejátszásra szolgál, azonban a csatorna hangereje a felületen egy potméterrel szabályozható, sőt egy nyomógombbal ki-be kapcsolható. A hangkártya 6 vonalkimenettel rendelkezik. Ezek használhatók 3 külön lehallgató rendszerhez vagy egy 5.1-es sorround rendszerhez. A hangkártyán található még két darab fejhallgató kimenet, melyek hangereje külön állítható és a kimenő jelük is különbözhet, így felvételkor külön monitor út is beállítható. A három monitor lehallgatás a kezelőfelületen egyszerűen 3 nyomógomb segítségével kapcsolható. Így ugyan azt a mixet egyszerű váltással több monitoron is ellenőrizhetjük, összehasonlíthatjuk. Ez egy nagyon hasznos funkciója a kártyának. Az UR28M kimeneteire a DAW szoftverből külön beállított mixeket is küldhetünk, ami felvételkor hasznos, ha a feljátszó zenésznek a visszahallgatásra egyedi kívánságai vannak, de mi nem azt szeretnénk hallgatni. A külön beállított mixekbe egy kiválasztó gombbal bele is tudunk hallgatni. Így a hangfalak előtt ülve a fülhallgatóba kért arányokat egyszerűen beállíthatjuk.

A hátoldalon találunk még egy S/PDIF be- és kimenetet. Ez a bemenet a DAW szoftverben is külön megjelenik, így külső előerősítő vagy más eszköz jelét is rögzíthetjük veszteségmentesen. Ezzel együtt a hangkártya 6 darab rögzíthető bemenettel rendelkezik. Fel kell hívni a figyelmet a MIDI csatlakozás hiányára. Ez már megtalálható az UR széria kisebb tagjainál is, így szoríthattak volna neki helyet ezen a kártyán is.

ur28m-kezelo.jpg

A hangkártya felülete jól áttekinthető és egyszerűen kezelhető. Az eddig felsorolt funkciók mellett találunk még egy DIM kapcsolót, ami 20 decibellel halkítja le a kimenetet, egy MONO Mix kapcsolót mely monóra kapcsolja a kimenetet és így könnyen ellenőrizhető a monó kompatibilitás, valamint egy MUTE gombot, ami teljesen lehalkítja kimenetet. Ezek a funkciók nagy konzolokon találhatók meg és a keverést nagyon tudják segíteni.

A hangerő szabályzó kapta a legnagyobb gombot. Ezáltal könnyen kezelhető és kézre áll. Bal oldalon találjuk a bementi szintek beállítását vezérlő gombokat. Csatornánként tudjuk megadni, hogy hangszert vagy mikrofont szeretnénk rögzíteni és a PAD kapcsolóval tudjuk 26 decibellel csökkenteni a bemeneti szint értékét. A vezérléshez tartozik még egy +48V fantomtáp kapcsoló, amit kondenzátor mikrofonok tápellátásához kell használni.

ur28m-mixer.png

A hangkártya saját DSP-vel rendelkezik, így felvétel közben késés nélküli monitorozásra és visszahallgatásra van lehetőség úgy hogy a visszahallgató láncba kompresszort, hangszínszabályzót, vagy zengetőt is tudunk illeszteni. Ezeknek a beállítása egy szoftveres felületen történik, ahol hangerőket és effekt arányokat tudjuk vezérelni, és ahogy korábban már jeleztem, három különböző mixet is beállíthatunk. Így a hangfalas visszahallgatás mellet, külön fülhallgatóban megszólaló arányokat is keverhetünk.

A telepítő csomag tartalmaz zengető plugint, valamint gitár erősítő szimulátorokat. Ezek mind késés nélkül használhatók.

A hangkártyával egyszerűen lehet rögzíteni mikrofon vagy hangszer jelet. A rögzítés és visszahallgatás jól menedzselhető. A beállítások könnyen áttekinthetőek. Az eszköz a méretéből adódóan nem igazán hordozható és funkcióit tekintve nem is erre tervezték. Külön tápellátást igényel.

Az UR28M hozza a kategóriájában elvárható minőséget. Funkcióit tekintve többet ad, mint a legtöbb hasonló árú hangkártya. A kártya egyik nagy erőssége a sokoldalú monitorvezérlés és a több lehallgatórendszer kezelése. Ár/Érték arányban nagyon jó vétel azoknak, akik otthoni kis stúdiójukhoz keresnek ilyen eszközt és ehhez nem akarnak mélyen a zsebükbe nyúlni.

Főbb jellemzők

 • 24-bit/96 kHz USB 2.0 hangkártya
 • 4 analóg bemenet és 6 kimenet, valamint egy sztereó bemenet külső jelforrás számára
 • S/PDIF ki- és bemenet
 • 2 D-PRE Class-A mikrofon előfok +48V fantomtáppal
 • Késésmentes DSP monitorozás egy REV-X reverb-bel és négy Channel Strip a Steinberg dspMixFx technológiájával
 • Basic FX Suite VST 3 plug-inek (REV-X, Sweet Spot Morphing Channel Strip és Guitar Amp Classics) pluszként járnak a hangkártyához
 • Digitális monitorvezérlés (DIM, Mono, és Mute gombokkal), 3 sztereó monitorkimenettel, és 2 független fejhallgató kimenettel
 • A hangkártyához jár a Cubase AI 6 DAW szoftver
 • Az UR28M egyaránt kompatibilis Windows és MAC platformokkal
 • Méret (sz/ma/mé): 291 x 59 x 164 mm
 • Súly: 1.4 kg (tápegység nélkül)